nazaj na PRESS
 
24. srpnja 1998, Slobodna Dalmacija

Tina Disopra
Izvodimo šlagere ovog stolječa

Za Vladu Kreslina neki od njegovih kolega če reči, da je on bog slovenske glazbe. Karijeru je počeo 1976. godine s grupom Horizonta, a zatim počinje svirati s skupinom Martin Krpan. Mali bogovi i Beltinška banda s kojima je nastupio na koncertu Ethno Ambient Live pojavili su se i na njegovu poslednjem CD-u.

Za sebe mogu reči, da se ne deklariram strogo kao etnoglazbenik. Svirao sam u rock grupama, sviram i sada a do moje suradnje s bandom došlo je sasvim slučajno. Družili smo se na jednom izletu kad sam shvatio da su ti ljudi doista biseri. Odlučio sam na audiosnimci zabilježiti neke stvari koje oni znaju i predstaviti to široj publici. Band smo zapravo stvorili iz šale. Na našim koncertima u Ljubljani dolaze oni od 10 pa do 80 godina.

Kakve pjesme obično svirate na koncertima?

Sviramo folk, ali i popularnu glasbu, kao što su Stonesi i Iggy Pop. Jedan kritičar mi je rekao da izvodimo šlagere ovoga stolječa. Imamo običaj pjevati Lily Marlen, kao i Knockin' on a Heaven' s door.

Odlazite li na turneje

Prestari smo za turneje. Odemo najdalje do Beca, ali dok smo bili mladi, gostovali smo na festivalima u Italiji i Francuskoj.

Planirate li suradnju s našim glazbenicima?

Radio sam na jednoj ploči s Lidijom Bajuk, a ona i Cinkuši če biti moji gosti na koncertu krajem kolovoza u Sloveniji. Album koji ču snimiti s Lidijom Bajuk zove se Muzika, a ujedinjavat če etnokompozicije s različitih područja. Nešto od tog materiala trebao bi izdati i Crno-bijeli svijet. n

 

nazaj na PRESS