nazaj na PRESS
 
27. julij 1998, Večernji list

Z. Vukovič
Post festum "Etno Ambient Live '98"
Slovenci dolaze

Pun pogodak napravila je Koncertna direkcija Zagreb priredivši u sklopu Medunarodne smotre folklora koncert koji je okupio najznačajnije predstavnike domače etnoscene i odlične goste. Šira domača publika tako je konačno imala priliku čuti vrhunskog slovenskog kantautora Vladu Kreslina i njegov prateči bend "Beltinšku bandu" u kojemu sviraju i živahni starčiči koji su več prešli devedesetu.

Kreslin je kao slovenski pjevački fenomen tako konačno prešao hrvatsku granicu, predstavivši pjesme slovenskog glazbenog naslijeda, poglavito Prekomurja, koje izvodi s nevjerojatnim emocionalnim nabojem.

Izvodačku kvalitetu negdašnjeg rokera /Kreslin je bio član "Martina Krpana", najpopularnije slovenske skupine 80-ih/ posjetitelji su prepoznali i to pokazali. Mnogi su željeli i nešto više od sječanja na lijepo koncertno izkustvo, pa su nakon nastupa pohitali kupiti neki od albuma ovog slovenskog world music benda. Razloga za nezadovoljstvo trebao je jedino imati renomirani britanski kantautor Allan Taylor. U medijima najavljivan kao zvijezda večera, medutim, na zagrebačkom je koncertu otpjevao je samo nekoliko skladbi, tek na trenutak zablistavši u moru hrvatskih i slovenskih pjesama.

Zanimljivo je i da hrvatski izvodači dupkom pune slovenske klubove i koncertne dvorane, gdje odraduju velik broj koncerata, što pak ljuti slovenske glazbenike, o kojima se kod nas malo čuje. Izdavačka kuča "Crno-bijeli svijet" odlučila je to ispraviti, pa če na hrvatsko tržište uz Kreslina, koji je ovih dana s Lidijom Bajuk snimio obradu pjesme "Ljubav se ne trži", u sljedečoj sezoni dovesti i još poneko slovensko ime. n

 

nazaj na PRESS