nazaj na PRESS
 
27. avgust 1998, Jutarnji list

Mirela Goreta
Ljubljana oduševljena etno koncertom na Križankama
Lidija Bajuk, Vlado Kreslin i najstariji bend na svijetu

Zajedničkom izvedbom skladbe "Ljubav se ne trži" pjevačica hrvatskog etna, Lidija Bajuk i slovenska zvijezda Vlado Kreslin, uz pratnju sastava Cinkuši oduševili su u utorak navečer oko tri i pol tisuće posjetitelja na ljubljanskim Križankama.

Koncert na popularnoj ljetnjoj pozornici u glavnom gradu Slovenije bio je već danima rasprodan jer je Kreslin miljenik tamošnje publike.

Poznati slovenski glazbenik naime, već godinama svira s legendarnom folklornom grupom Beltinška banda iz prekomurskog sela Beltinci, koja postoji još od 1938. godine.Tako je i u utorak navečer sa skupinom simpatičnih svirača, koja je, prema prosječnoj starosti glazbenika, vjerojatno najstarija glazbena grupa na svijetu, pobrao velik pljesak. Najstariji član Beltinške bande, 94-godišnji basist Jožek Kociper, koji još aktivno nastupa, u nekoliko se navrata vraćao na pozornicu praćen burnim odobravanjem publike.Njegov mlađi brat, 89-godišnji Janček Kociper, u Beltinškoj bandi svira violinu. Ni ostatak beltinških momaka iz Prekomurja nije puno mlađi.

Vladi Kreslinu pošlo je za rukom prvotnu "zafrkanciju" s dečkima iz rodnog mjesta pretvoriti u največu slovensku world-music atrakciju, koja rasprodaje največe slovenske koncertne prostore.

Uz Beltinšku bandu Kreslin paralelno nastupa i s bendom Mali bogovi, s kojima je također izveo nekoliko starijih, ali i skladbi sa zadnjeg albuma. Donedavna je svirao 200 koncerata godišnje širom svijeta, a u zadnje vrijeme se malo "smirio", pa odradi oko stotinu i dvadeset svirki po sezoni.Posljednje dvije godine surađivao je s poznatim nizozemskim blues gitaristom Hansom Theessinkom, s kojim je u travnju ove godine snimio skladbe za sljedeči studijski nosač zvuka.

Odlično primljen duet "Ljubav se ne trži" koji je Kreslin otpjevao s Lidijom Bajuk naći će se na novom nosačima zvuka oboje izvodača, u Sloveniji i Hrvatskoj. Riječ je o početku zanimljive suradnje, budući da manegement diskografske kuće Lidije Bajuk, Crno bijeli svijet, namjerava ujesen, najvjerojatnije u zagrebačkom kazalištu Gavella, organizirati koncert na kojem će gostovati Vlado Kreslin. n

 

nazaj na PRESS