nazaj na PRESS
 
27. avgust 1998, Slobodna Dalmacija

R. Gelo
Stotine su im godina tek

Iako izvode izvornu naradnu glazbu koja još uvijek spada medu sasvim nekomercijalne glazbene forme brača Kociper iz sela Beltinaca u Sloveniji bili su največa atrakcija koncerta popularnog slovenskog rokera Vlade Kreslina, koji se održao u utorak u otvorenom prostoru ljubljanskih Križanki.

Joužek /94/ i Janček /90/ najstariji su članovi Kreslinova pratečeg sastava Beltinška banda i spadaju medu najstarije aktivne glazbenike na svijetu. Trijumfalni koncert održan u utorak u otvorenom koncertnom prostoru Križanke pokazao je koliko slovenska publika cijeni Vladu Kreslina i rockersku viziju izvorne narodne glazbe njegova rodnog Prekmurja.

Kao posebni gosti Vlade Kreslina na Križankama su nastupili Lidija Bajuk i Cinkuši koji su ljubljanskoj publici predstavili narodnu glazbu s istočne strane Mure.

"Mi smo svi iz Beltinca, to je u Prekmurju", predstavio je band Kreslin. "S Lidijom zato i pjevam pjesmu Ljubav se ne trži u kojoj se spominju Mura i Drava, a to su naše rijeke, i moja i njezina. Baš imamo pjesmu posvečenu Joužeku koja govori o njegovoj životnoj priči. On je počeo karijeru nakon Prvog svjetskog rata, ali na koncu mi s njime sviramo rock'n'roll. Publiku smo malo izamanipulirali, pa rokeri u našoj publici pjevaju narodne pjesme, a starci pjevaju Iggy Popa. Veselim se nastupu s Cinkušima i Lidijom. n

 

nazaj na PRESS