nazaj na PRESS

Kreslin na koncertu R.E.M. u Ljubljani
Hala I Beogradskg sajma, sutra domaćin svetske rokenrol atrakcije

Američka grupa R.E.M. održala je 17. januara dvočasovni koncert u ljubljanskoj Hali "Tivoli", a Majklu Stajpu u jednom trenutku pridružili su se i slovenački muzičar Vlado Kreslin i Kris Ekman iz američke grupe "The Walkabouts", koji odnedavno živi u Sloveniji. Kreslin je otpevao sa Stajpom čuveni hit američke pank legende Igija Popa "The Pašenger", u pratnji Ekmana, koji je svirao gitaru. R.E.M, koji su sinoć nastupiti u zagrebačkom Domu sportova, a u Beograd dolaze sutra, predstavili su ljubljanskoj publici u prvom delu koncerta pesme sa najnovijeg albuma "Around the Sun", koji promovišu na velikoj svetskoj turneji.

Stajp je Halu "Tivoli" zagrejao baladom "Everybody Hurts", a iskoristio je priliku i za manji politički govor, u kome je naglasio da ne odustaje od nade da će se politička situacija u SAD promeniti, uprkos izbornom porazu kandidata demokrata Džona Kerija, koga su R.E.M. podržali tokom predizborne kampanje. Stajp je rekao da je optimista i da će to i ostati, prenelo je ljubljansko Delo, navodeći da je lider R.E.M. pojasnio svoj politički stav i suprotstavljanje imperijalizmu sadašnje američke vlade i pesmama "I Wanted To Be Wrong" i "Final Straw". Stajp je prvi singl sa najnovijeg albuma "Leaving New York" posvetio tom velikom gradu, koji je opisao kao "svoj drugi dom" i podsetio na tragične događaje 11. septembnra 2001.

Prema pisanju ljubljanskih medija, koncert R.E.M. u Hali "Tivoli" ličio je na veliku karaoke žurku, budući da je publika zdušno pevala sa Stajpom, zahvaljujući i tekstovima pesama na velikom ekranu. Tokom bisa, Stajp je izveo i jednu od svojih najranijih pesama "Permanent Vacation", koju je napisao pre 25 godina. Dvočasovni koncert završen je pesmom "Man On The Moon". R.E.M. su evropski deo svetske turneje započeli 7. januara koncertom u Lisabonu. Posle koncerata u Evropi i nastupa u Australiji, na Novom Zelandu, u Japanu, Hongkongu i Južnoj Africi, R.E.M. će se na leto ponovo vratiti u Evropu, a za tada su predviđeni koncerti na otvorenom.

SEECULT.org

nazaj na PRESS