nazaj na PRESS

Na koncertu R. E. M. 

To je političen song
Eden od rock dogodkov leta
Zdenko Matoz, Tor 18.01.2005, 08:06


Michael Stipe, pevec skupine R. E. M.

Michael Stipe, Peter Buck in Mike Mills so ob podpori dodatnega kitarista bobnarja in klaviaturista v ponedeljek, 17. januarja, dobro segreli ljubljansko halo Tivoli. Michael pa je spet dokazal, da ne potrebuje veliko, saj zelo zlahka vodi množico.
 
Uvodni del koncerta z manj znanimi skladbami z novega albuma Around The Sun ni veliko obetal, zato pa so se tako skupina kot občinstvo razgreli z balado Everybody Hurts. Posebej navdušeno so seveda bile sprejete znane skladbe, vendar Michael ne prepeva le uspešnic skupine, temveč tudi tiste manj znane pesmi, ki mu nekaj pomenijo. Z nove plošče Around The Sun je nedvomno največja uspešnica Leaving New York, ki je še posebej pretresljiva. Michael jo je posvetil »svojemu drugemu domu«, mestu New York, ki ima za sabo tragično izkušnjo 11. septembra.
 
Sicer pa je Michael in druščina nikakor ne izgubljajo vere in upanja, da se bo v Ameriki kaj spremenilo, navkljub uspešnici, podprti z mandolino Losing My Religion. Michael je v kratkem političnem nagovoru povzel politične razmere v ZDA in poudaril, da je optimist in da bo tak tudi ostal. Njegovo politično prepričanje in nasprotovanje imperializmu sedanje ameriške vlade pojasnjujeta skladbi I Wanted To Be Wrong in pa Final Straw, katero so R. E. M. dali na internet ob napadu ZDA na Irak. Na ljubljanskem koncertu pa jo je pela cela dvorna kot karaoke, saj se je na ekranu pomikalo besedilo pesmi.
 
V dodatku so R. E. M. med drugim ponudili skladbo Permanent Vacation, ramonoidno skladbo, posvečeno večnemu poletju in večnim počitnicam, ki jo je Michael napisal pred 25 leti, ko je bil star 19 let. Zelo drugačno in še vedno zelo in.
 
Gotovo pa je bilo presenečenje večera, ko se je na odru s skupino R. E. M. pojavil tudi Vlado Kreslin, ki je skupaj z Michaelom odpel pesem The Passenger, večno skladbo Iggyja Popa. Kitari pa sta prispevala tudi Dalibor Pavičić iz hrvaške skupine The Bambi Molesters in Chris Eckman, vodja ameriške skupine The Walkabouts, ki občasno živi in dela v Sloveniji. Prav tako pa je sodeloval s člani skupine R. E. M. na nekaterih projektih, saj imajo številne izhodiščne sorodnosti.
 
Dvourni koncert so zaključili s skladbo Man On The Moon, posvečeno ameriškemu komiku Andyju Kaufmannu.
 
Ljubljanski koncert R. E. M. je gotovo že postal eden najbolj odmevnih rock dogodkov leta. Če pa bi skupina odigrala le svoje velike uspešnice, bi dvorano gotovo razneslo, tako pa so Michael in druščina načrtno dvigovali in spuščali vznemirjenje množice.

nazaj na PRESS