nazaj na PRESS

Je Slovenija že januarja videla pop glasbeni dogodek leta?
R.E.M. proti Bushu in vojnam
Gromek aplavz je zadonel v dvorani Tivoli, ko je sijajni frontman Michael Stipe zavpil, da prihaja na oder slovenski gost - Vlado Kreslin je zapel z ameriškimi zvezdniki zasedbe R.E.M.

Foto: Sašo Bizjak
Varnostniki so pregreto poslušalko morali odnesti iz dvorane.

"Naslednji komad pa nedvomno poznate," je pritajeno zašepetal v mikrofon pevec R.E.M. Stipe. In napetost v dvorani Tivoli je v ponedeljkovem poznem večeru za hip popustila, ko je iz zvočnikov zazvenela tista mitska uspešnica.

"Pa kaj si nor, meni se bo "ftrgalo"!" Dekleta, ki so se drenjala pred odrom, so se enoglasno združila v ovacijah. Osemtisočglava množica je valovila, poskakovala. Pozitivno energijo med avditorijem in glasbeniki, ki so zažigali na odru, bi lahko rezali z nožem. Mega hit Loosing my Religion kot neponovljiv emblem skupine, ki se je med kultne zapisala v zadnjem desetletju, je izzvenel kot mini vrhunec večera, ko je Michael Stipe, za številne specifičen in nepozaben vokalist, zmagoslavno razširil roke, aplavzi in navdušeni klici ljubljanske publike ("Bravo, mojstri!", "Hočemo še!") pa kar niso pojenjali.

Še tisti bolj gledališki del občinstva, ki se je pred začetkom posedel na sedeže v dvorani, ni dolgo zdržal pri miru.

Po začetnem ogrevanju s plejado novih pesmi z albuma Around the Sun, ki marsikomu še ostajajo dokaj neznane in občinstva niso razvnele, je preigravanje starih hitov dvorano spravilo na noge. Le morda Leaving New York (še en pop kulturniški spomenik temu mestu) in Electron Blue sta nova izdelka, ki po kvaliteti in popularnosti dosegata stare uspešnice, ki jih rockerji producirajo za glasbeno zgodovino najboljših. Da je čudovita vrnitev v Slovenijo, potem ko so pred šestimi leti igrali v Izoli, so Američani rutinirano na dušo pihali Slovencem, ki so pevca Michaela Stipa prekrstili kar v "dalmatinskega" Stipeta.

"Predsednik Bush ne predstavlja političnih stališč nas, ki stojimo pred vami, niti ni predstavnik večine Američanov," je zelo dobremu glasbenemu dogodku Stipe dodal še malo za R.E.M. tako tipične politizacije, a se prepletanje politike in glasbe v tistem trenutku ni zdelo neprimerno vsiljivo in klišejsko. Številni kriki v dvorani so z odkritimi kletvicami ("Fuck off Bush," je tulil vsak tretji) potrjevali globoko strinjanje večine navzočih s protibushevsko propagando, ki so si jo privoščili glasbeniki, ki so se letos jasno in glasno vključili v predvolilno agitiranje za poraženca ameriških volitev Johna Kerryja. "Nikoli se ne bomo predali, zagotavljam vam," je skoraj kot prerok ameriškega ljudstva govoril pevec R.E.M.

Foto: Sašo Bizjak
Pevec R.E.M. Michael Stipe na koncertu v Ljubljani.

In če politični vložek v elegantnem rockovskem spektaklu občinstvu prvič ekstatično razburil, je publika v zrak silovito planila še, ko je frontman R.E.M. oznanil, da na oder prihaja Vlado Kreslin. "Beltinški Vlado med ameriškimi velezvezdniki. Heh, sijajno,

fantastična poteza."

Passenger je pesem, s katero si je duo Stipe-Kreslin prislužil dolge aplavze. Še precej samosvoja, domiselna scena in ples luči vseh barv so dopolnili prijeten koncertni večer. Takšen, kot sta jih Ljubljana in Slovenija lačni.

Številni Italijani pa Hrvati in Avstrijci so se znašli med množico. Menda zaradi veliko nižjih cen vstopnic. R.E.M. so včeraj skupaj s šestimi tovornjaki tehnične opreme in osmimi avtobusi s 65 člani zasebnega spremstva odpotovali proti Zagrebu, Beogradu, Pragi, kjer jih čakajo novi delovni večeri. Za obiskovalce nepozabni, za njih rutinski.

Matija Stepišnik
nazaj na PRESS