nazaj na PRESS

VLADO KRESLIN: CESTA, ZALOŽBA KRESLIN
Najbolje iz Slovenije

Da je kojim slučajem Kreslin u Americi, nazivali bi ga singer/songwriterom, uspoređivali bi ga s Dylanom i Youngom, a njegove pjesme izvodili bi svi kojima je stalo do kvalitete.

Novi album slovenskog kantautora Vlade Kreslina najbolje je što je iz Slovenije u Hrvatsku stiglo ove godine. Onima koji misle da je to pretjerano, poručujemo da Kreslinova pojava zaista budi sjećanje na dane kada smo iz Hrvatske sa zanimanjem pratili sve što se događa u Sloveniji, od glazbe do civilne scene, kada je Slovenija u skoro svakom pogledu prednjačila. U međuvremenu su se mnoge stvari promijenile, slovenska glazba daleko je od one kakva je nekad bila, no Vlado Kreslin danas je jedan od najvećih na ovim prostorima.

Da je kojim slučajem u Americi, nazivali bi ga singer/songwriterom, uspoređivali bi ga s Dylanom i Youngom, a njegove pjesme izvodili bi svi kojima je stalo do kvalitete. Na ljubljanskom koncertu REM-a prije nekoliko godina slavni su Amerikanci upravo Kreslina pozvali da im se pridruži na pozornici, odavši mu počast kakvu zaslužuje. Poput nekadašnjih vinilnih albuma, novi Kreslinov album Cesta podijeljen je u dva dijela. U prvom, podnaslovljenom Cesta, osam je Kreslinovih novih pjesama, koje potpuno nadrastaju većinu ovdašnje pop produkcije, dok je drugi dio Križišća puno teži i mračniji, donoseći atmosferu Kreslinovog rodnog Prekmurja. Prekmurske magle prelaze u totalnu drukčiju atmosferu u La Brigata Garibaldi, u kojoj je Kreslin otpjevao tri partizanska napjeva, što u današnjoj politički i svjetonazorski konzervativnoj Sloveniji predstavlja svojevrsnu provokaciju.

Album zaključuje skladba Rulet, koju je slovenski kantautor otpjevao sa svojim istarsko-hrvatskim pandanom Draženom Turinom Šajetom.

D. ROMAC
Novi list, Rijeka, 16.10.2007

nazaj na PRESS