nazaj na PRESS

CESTA, Vlado Kreslin
7 dni

Pevec in poet Vlado Kreslin bo v sredo, 26. marca, nastopil v veliki dvorani SNG Maribor, z Malimi bogovi in Beltinško bando bo predstavil Cesto


Vlado Kreslin

Želja potovati, peš ali kako drugače, po cesti, se vam lahko izpolni tudi, ko otopeli sedite doma. Seveda. Cesta in Kreslinova Cesta sta simbola odpiranja, odstiranja, hrepenenja, iskanja možnosti. Po cesti se je Vlado Kreslin odpravil, to že ptički na veji čivkajo, na pot ustvarjalca za ljudi, ki nikoli niso prisegali na trende in so zmerom trendovski. Ki ne odganjajo nostalgije, ko ni treba, ne zavračajo domače govorice, še šepetajo in slišijo šepet celo v Babilonu, tudi ob kolonah tovornjakov, kričanju in otopelosti.

"Tu, ob reki, glej, dekle v beli obleki. Skrila mi je svet v dlan, vzela me na svojo stran." Takšna srečanja se na poti zgodijo samo tistim, ki so sposobni prisluhniti, dojeti, vzeti in imeti zase. In takšni se vračajo kot zmagovalci. Po cesti, kakor da ne bi bili nikoli odšli, z enakimi ljubeznimi, z enakimi željami, z enako hvaležnostjo svojim, ki so bili zmerom z njim, in svetu. "Dolga dolga je reka od človeka do človeka. Polna lukenj in hrepenenja, tolmunov, želja in ihtenja."

Vladova glasbena Cesta priča, da so sanje na poti tja in domov, pravzaprav tudi (ali celo še bolj) sanje o prvih ljubeznih, o zvezdnem nebu iz tistih dni, o jasminu iz parka za gradom. In o tistem, kar ni šlo, pa ni mogoče popraviti. "Vzemi me s sabo, daj me v spomin, tam so že najine sanje, reka in mlin. Včasih se zemlja strese in umiri, včasih ječijo breze. Takrat boli."

Ja, je tudi bolečina. Vendar je Vlado Kreslin, ki že zdavnaj ni več samo Prekmurec ali Ljubljančan, temveč pevec, poet, ki se ne ustavi, tokrat še bolj prepričan, da je treba na pot. "Dokler se srce ne ustavi, do takrat bom pel in nosil stvari v glavi, ki jih ne bi smel." Kot vsi, pogleda nazaj in bi nekatere stvari morda spremenil, morda ne. "Morda bi kdaj prej odšel, morda kdaj ostal, potem bi ne videl vsega, potem bi ne znal."

Na Križiščih pa se Vlado Kreslin na zadnjem cedeju v ljudskih in domoljubnih pesmih sreča z godalnim kvartetom Valterja Sivilottija, z Aleksandrom Ipavcem s skupino Bališ, z Neisho in Draženom Turino Šajetom. In ploščo naredi še bolj pisano, glasbeno široko.

Preverimo na mariborskem nastopu v sredo, 26. marca, v SNG.

Bojan Tomažič

 

nazaj na PRESS