BIOGRAFIJA
Vlado Kreslin već dugo vremena zaslužno uživa status slovenske glazbene riznice, najpoznatiji je, najpopularniji i najcjenjeniji slovenski glazbenik i glazbeni pjesnik.

Prve zapaženije korake u popularnoj glazbi zabilježio je sa grupom HORIZONT , sa njima je napr. nastupio i na Subotičkom festivalu 1976. godine. U ranijem dijelu karijere veliki uspjeh u Sloveniji zabilježio je kao solo izvođač pobjedivši na festivalu "Slovenska popevka" 1980. Nakon toga, 1982, priključio se je grupi MARTIN KRPAN, koja je ubrzo postala najveći mainstream rock fenomen u Sloveniji. U slijedećem desetljeću, 1997., Parni Valjak snima njihovu skladbu »To ni političen song« za svoja album »Samo snovi teku nizvodno«.

Usporedno s djelovanjem u rock grupi Martin Krpan, Kreslin nastavlja i solo karijeru specifičnog, slojevitijeg izričaja. Grupa Martin Krpan prestaje s radom nakon nastupa sa Bob Dylanom u Ljubljani, srpnja 1991.

Na jednom svom samostalnom koncertu Vlado Kreslin nastupio je sa već tada legendarnom etno grupom BELTINŠKA BANDA, koja potječe iz istoga sela u Prekmurju, a koja je sastavljena od starijih glazbenika - napr. basist Jože Kociper svirao je sa Beltinškom bandom i sa Vladom sve do svoje 95 godine ! Suradnja sa Beltinškom bandom koja je na početku mogla izgledati kao simpatična zafrkancija, u narednim godinama pretvorila se u največu slovensku etno world-music atrakciju koja rasprodaje največe slovenske koncertne dvorane. Vrhunski crossover Kreslina i Beltinške bande predstavljao je renesansu originalne slovenske glazbene tradicije i postavio nove standarde miješanja suvremene popularne glazbe i slovenske folk muzike i kulture.

Pored suradnje sa Beltinškom bandom, Kreslin je oformio i svoj stalni »combo« sastav MALI BOGOVI, u kojima se našao i dio članstva iz Martina Krpana. Na World music festivalu WOMEX u Briselu 1995. zajedno su nastupili Beltinška banda i Mali bogovi.

Vlado Kreslin snimao je i nastupao sa nizom znanih domaćih i stranih izvođača: Zoran Predin, Pero Lovšin, Lidija Bajuk, Šajeta, Drago Mlinarec, Livio Morosin, Parni valjak, Vlatko Stefanovski, Kemal Monteno, Rade Šerbedžija,Vlada Divljan, Neno Belan, Arsen Dedić, Dubliners, R.E.M, Bambi Molesters… Njegove skladbe izvodili su i snimali izvođači najrazličitijih stilova i backgrounda, napr: Parni Valjak, Siddharta, The Walkabouts...

Tokom protekla dva desetljeća Kreslin je nastupao na mnogobrojnim turnejama i festivalima širom svijeta, a povremeno radi i za film i kazalište. Njegovi tradicionalni božični koncerti u Ljubljani (obično tri rasprodata Cankarjeva doma) su kultni događaji za njegove sljedbenike. Vlado Kreslin redovito izdaje i knjige pjesama, član je Društva slovenskih pisaca.

Kreslin je do statusa vodečeg nacionalnog kantautora Slovenije došao time, što pojednako razumije Muru i Mississipi i Beltinšku bandu i The band, odnosno slovensku narodnu baštinu s jedne i blues i folk i country s druge strane, te ih pretapa u vlastiti stil. (Aleksandar Dragaš, Jutarnji list, 4. januar 2006)