In memoriam - Jerry Ricks, Philadelphia, 22.5.1940 - Rijeka, 10.12.07

Slavni američki blues glazbenik "Philadelphia" Jerry Ricks je nakon duge i teške bolesti preminuo u ponedjeljak 10.12. u KBC- Rijeka. Kao jedan od posljednjih predstavnika tradicionalnoga bluesa "Philadelphia" Jerry Ricks učio je i dijelio binu sa gotovo svim legendama bluesa.

Impresivna je lista imena od kojih je direktno stjecao znanja ili s kojima je kasnije nastupao : Buddy Guy, Brownie McGhee, Guitar Wilson, Skip James, Rev. Gary Davis, Sonny Terry, Memphis Slim, Big Joe Williams, Son House, Lonnie Johnson, Lightnin' Hopkins, Mississippi Fred McDowell, Mississippi John Hurt, Mance Lipscomb, Jesse Fuller, Sleepy John Estes, Sammy Price, Robert Pete Williams... Nominiran je u vise navrata i u vise kategorija za najprestizniju blues nagradu "W.C. Handy Awards". Sredinom osamdesetih Ricks je za bivši "Jugoton" snimio i objavio LP "Help me blues" (1984), prvi blues album u ex-Jugoslaviji, te održao niz koncerata uključujući i nastupe na zagrebačkom i ljubljanskom međunarodnom jazz festivalu. Ricks je u ožujku ove godine, nakon više od dvadeset godina izbivanja, vratio u Hrvatsku te je pocetkom travnja sudjelovao na festivalskoj turneji "Hal's All Star Guitar Summit 2007.", projektu koji je objedinio dvije glazbene manifestacije - "Hal's All Star festival" i "Zagreb Guitar Summit" , realiziranom u Cakovcu, Zagrebu, Rijeci i Novom mestu u Sloveniji. Izabrao je Kastav i Matulje za svoju privremenu i ,nažalost , posljednju "bazu" iz koje je putovao diljem Europe.

Za pamćenje su njegovi posljednji nastupi u Zadru, Kastvu i Gračišću gdje je na festivalu "Blues organic" održao svoj zadnji koncert 10. kolovoza ove godine u društvu Vlade Kreslina, Telefon Blues Banda i niza drugih glazbenika..

fotka:VLADIMIR ĆIKIĆ, NOVI LIST